V Mohylce se vařilo podle babiček

 

Po úspěšném tematickém týdnu Alpské kuchyně, který paní kuchařky ze ZŠ Mohylová uspořádaly v zimě, nastal s příchodem jara opět čas na změnu. Proto v pondělí při příchodu do jídelny čekalo na žáky i zaměstnance Mohylky překvapení v podobě „babičkovsky“ vyzdobené jídelny a „dobově“ oděných paní kuchařek. Téma tohoto týdne totiž znělo „Jídla našich babiček“. Mohyláci měli možnost si na nástěnce nad zeleninovým barem přečíst, jak se jedlo dříve, které přílohy či suroviny se tolik nepoužívaly, ba ani nepěstovaly. Dozvěděli se také, co znamenají různé názvy jídel, která mnohdy nikdy předtím neochutnali. A právě proto, aby si o těchto jídlech dokázali udělat praktickou a ne pouze teoretickou představu, bylo třeba jim je uvařit 🙂 Měli jsme tedy jedinečnou možnost ochutnat oukrop, kyselo, nastavovanou kaši, chlebovou polévku a jiné neobvyklé pokrmy, se kterými se v dnešní době již moc často nesetkáváme.

A protože mají naše báječné paní kuchařky smysl pro humor, pro dotvoření dokonalé babičkovské atmosféry se nám při výdeji obědů převlékly do zástěr, které se v kuchyni nosily dříve. Elegantní šátky na hlavách byly pak už jen třešničkou na dortu 🙂

Děkujeme Vám, paní kuchařky, že si dáváte tu práci a chystáte nám chuťově i informativně obohacující tematicky zaměřené týdny.

20220321_120325-300x225.jpg20220321_120316-225x300.jpgIMG-20220321-WA0001-225x300.jpg20220321_120447-225x300.jpg20220321_120438-300x225.jpg20220321_120453-300x225.jpg20220321_120739-300x259.jpgScreenshot_20220325-183107_Samsung-Internet-238x300.jpg