Česko-švédské pochutnání

 

V úterý 21. 3. navštívila ZŠ Mohylovou patnáctičlenná delegace ze Švédska. Malou sídlištní školu si vybrala proto, že její členy zajímá příprava pokrmů ze zdravých čerstvých a regionálních surovin, a právě Mohylka je držitelkou ocenění Skutečně zdravá škola. 

Švédové si s vybranými žáky čtvrtých tříd prohlédli školní zahradu, kde jim děti s komentářem v angličtině předvedly, jak se v naší škole kompostují organické zbytky jídla, jak pěstujeme bylinky, které pak přidává školní jídelna do pokrmů, a jak se staráme o slepice a králíky, aby měl každý žáček představu, kde se na světě berou vajíčka a maso, že se ani jedno nevyrábí v továrně, ani nereplikuje v obchodech.

Druhou část programu pro švédské návštěvníky si připravila další skupina čtvrťáků, kteří podle receptu napsaného v angličtině míchali těsto na bramboráky a pak si tuto typicky českou lahůdku upekli a ochutnali. Děti si se Švédy anglicky popovídaly i o tom, jak se jmenují a jak jsou staré, čeští žáci a švédští návštěvníci si navzájem na mapě Evropy ukázali, odkud pocházejí, a pak si na mapě České republiky předvedli i to, z jakých míst pocházejí jednotlivé suroviny přidávané do bramboráků. Švédové se se zájmem do přípravy bramboráků zapojili a dál přitom anglicky konverzovali s dětmi, aby se z nich staly sehrané kuchařské týmy. 

Největší nadšení zažil švédský profesionální kuchař, který vyprávěl, že je zvyklý denně připravovat tisíce porcí obědů, ale výroba bramboráků s dětmi z Mohylky pro něj byla neopakovatelným zážitkem. Co říci závěrem? Dobrou chuť!

 

20230321_101444-1-1024x485.jpg20230321_101520-1-1024x485.jpg20230321_102227-1-485x1024.jpg20230321_102326-1-485x1024.jpg20230321_102646-1-1024x485.jpg20230321_103744-1-1024x485.jpg20230321_104010-1-485x1024.jpg20230321_104343-1-485x1024.jpg20230321_110145-1024x485.jpg20230321_110452-1024x485.jpg20230321_111144-1024x485.jpg20230321_111342-1024x485.jpg

We use cookies
Na naší webové stránce používáme cookies. Některé z nich jsou nutné pro běh stránky, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit vlastnosti stránky na základě uživatelských zkušeností (tracking cookies). Pro správný běh prosím povolte používání cookies.
Ok